Tåby skola och fritidshem bildar tillsammans med Dagsbergs skola en enhet. Tåby skola ligger på Vikbolandet ca 1,5 mil från Norrköping. Vår skola är en F-6 skola där det går ca 130 elever. Vi har ca 70 inskrivna barn på fritidshemmet.

tisdag 8 november 2016

NTA Jord

Här är resultatet av våra odlingsexperiment i sand, lera och humus. Vi hade först lagt ärtfrön i vatten ca ett dygn. Eleverna är engagerade och nyfikna på att lära sig och att utföra experimenten.
Eleverna planterade frön i jord från skolgården och en kruka med olika innehåll, antingen sand, lera eller humus. Efter ca 1,5 vecka tittade vi på resultatet så här långt. Det växte bäst i humus eller sand.
Odlingarna hade också haft olika förutsättningar, de hade stått på olika platser, några mer mörkt och de hade också vattnats olika mycket.
 Den 7 november experimenterade vi med att se hur mycket vatten humus suger åt sig. Vi använde ett kaffefilter över en tratt och hällde i humus och sedan en liten bägare med vatten. Vi upptäckte att ungefär hälften av vattnet droppade ner i bägaren under tratten. Då sög både humusen och filtret upp vatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar