Tåby skola och fritidshem bildar tillsammans med Dagsbergs skola en enhet. Tåby skola ligger på Vikbolandet ca 1,5 mil från Norrköping. Vår skola är en F-6 skola där det går ca 130 elever. Vi har ca 70 inskrivna barn på fritidshemmet.

torsdag 20 juli 2017

Frita: Sommarkalas

Igår hade vi på frita sockerfritt sommarkalas med kakor och tårta. Tisdag och onsdag hjälpte barnen till att baka chokladbollar och kokoskakor till festen. Barnen uppskattade godsakerna och vill ni själva testa på att baka det hemma så kommer recepten nedan! 

C H O K L A D B O L L A R
5 dl havregryn 
100 g mjukt smör 
En klick honung 
3 msk kakao 
2 msk kaffe 

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienserna och rulla sedan smeten till små bollar. Rulla sedan bollarna i kokos. 

K O K O S K A K O R 
200 g smör 
1 dl honung 
5 dl vetemjöl 
3 dl riven kokos 
1/2 tsk vanlijpulver 

Gör så här: 
Vispa ihop smör och honung. Blanda i vetemjöl, kokos och vaniljpulver. Dela degen i två bitar och forma bitarna till längder, ca 4-5 centimeter i diameter. Lägg in längderna i kylen i 1-2 timmar, så går de lättare att skära upp. 
Sätt på ugnen på 175 grader. Skär upp längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ungen i ca 10-12 minuter. 

G L A S S T Å R T A 
botten : 
3 dl mandelmjöl 
1 dl vetemjöl 
50 g mjukt smör 
1 msk honung

Gör så här: 
Sätt ungen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i en springform. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke och tryck sedan ut degen i springformen med en sked eller slickepott så att det blir en jämn yta. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt sedan svalna. 

Glassen: 
6 dl vispgrädde 
2 dl flytande honung 
6 äggulor
1 tsk vaniljpulver 
3 tsk Kakao 
2 dl Hallonpuré

 Gör så här: 
Vispa upp grädden. Vispa honung, äggulor och vaniljpulver fluffigt i en saparat bunke. Blanda sedan i honung/ägg/vanilj fluffet i grädden. Dela sedan upp smeten i 3 skålar. Blanda kakao i en skål. Blanda hallonpuré i en av skålarna. Nu har du 3 skålar, en med chokladsmak, en med vanilj och en med hallon. Häll chokladsmeten över botten i springformen och ställ i frysen tills smeten börjat stelna. Då häller man på vaniljsmeten uppe på chokladen och låter även den stelna i frysen. Sist häller man över hallonsmeten och låter sedan tårtan stå i frysen i minst 6 timmar. 

Ta ut tårtan 15 minuter innan servering, kan garneras med allt från vispad grädde och bär till kokosflingor och riven choklad. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar